Manuele Therapie

De manueel therapeut heeft zich gespecialiseerd in het onderzoek en de behandeling van patiënten met klachten van de wervelkolom en de gewrichten in armen en benen. 

More...

Het doel van manuele therapie is enerzijds het beter laten functioneren van gewrichten en anderzijds houding en bewegingen verbeteren. Hiervoor gebruikt de manueel therapeut een aantal specifieke technieken die op gewrichten kunnen worden toegepast. De effecten van manuele therapie zijn vaak direct merkbaar: je voelt een verbetering van de bewegingsvrijheid en een afname van pijn.

Voorbeelden van klachten 
  • hoofd- en nekpijn in combinatie met het slecht kunnen bewegen van de wervelkolom
  • nek- en schouderklachten met uitstraling naar de armen
  • lage rugklachten, al dan niet met uitstraling naar de benen
  • hoge rugklachten, al dan niet in combinatie met rug- en borstpijn
  • duizeligheid bij het bewegen van de nek
  • kaakklachten, al dan niet in combinatie met nekklachten
  • heupklachten
Onderzoek

Na een eerste screening bestaat de eerste afspraak uit twee onderdelen: een vraaggesprek en een lichamelijk onderzoek. In het gesprek stelt de manueel therapeut vragen over de klachten; bijvoorbeeld hoe ze zijn ontstaan en wanneer ze toenemen of verminderen. Daarna volgt een lichamelijk onderzoek waarbij de manueel therapeut houding en bewegingen beoordeelt en gewrichten onderzoekt. Op deze manier probeert de manueel therapeut een zo goed mogelijke indruk te krijgen van de oorzaak van de klachten. Samen met de patiënt beslist de manueel therapeut of manuele therapie zinvol is. Is dat het geval dan wordt een behandelplan opgesteld.

Behandeling

Het behandelprogramma van de manueel therapeut bestaat, naast de behandeling zelf, uit het geven van instructies, adviezen, begeleiding en inzicht in gezond bewegen. Een manueel therapeut is een fysiotherapeut die tijdens een opleiding voor manuele therapie extra kennis heeft opgedaan van de bewegingsmogelijkheden van het lichaam en in het bijzonder van de wervelkolom. Door deze gespecialiseerde opleiding is de manueel therapeut uitstekend in staat om de oorzaak van de klachten te beoordelen. Zo kan hij voor elk lichaam een oplossing op maat bieden.

De manueel therapeut heeft zich gespecialiseerd in het onderzoek en de behandeling van patiënten met klachten van de wervelkolom en de gewrichten in armen en benen.